telefon: 0248.280.615
email: office@roxanaciungu.ro
facebook

Dr. Ciungu
Roxana Georgeta

Dr. Ciungu Roxana Georgeta

Laptele de mama va fi alimentul exclusiv pana la diversificare si parte a alimentatiei zilnice, acolo unde se poate pana la 2 ani.

Este recomandat ca sugarul sa fie pus la san in primele 2 ore dupa nastere si de circa 8-10 ori in primele 24 ore. Alaptarea se face “la cerere”, adica la 1-4 ore, iar durata unui supt variaza de la 5 la 40 min.

Eficienta unui supt este aratata prin:

Indicii ale secretiei insuficiente de lapte:

NU EXISTA LAPTE MATERN DE PROASTA CALITATE, ci doar in cantitate insuficienta. De aceea NU trebuie oprita alaptarea decat daca medicul decide acest lucru. Contraindicatiile absolute ale alaptarii: HIV, TBC sau tulburari metabolice innascute ale copilului (galactozemie, tirozinemie sau fenilcetonurie). In cazul imbolnavirilor sugarului (boli respiratorii sau digestive) suptul NU se intrerupe. De asemenea, in cazul unor afectiuni minore ale mamei nu se renunta la alaptat, iar daca este necesar tratament medicamentos, vom intreba medicul, care va  alege medicamente permise in timpul alaptarii. Daca mama necesita un tratament incompatibil cu alaptatul, acesta se va intrerupe, dar, pentru mentinerea lactatiei, mama se va mulge regulat (nu mai rar de 3 ore).

Pentru stimularea lactatiei este necesara odihna mamei, consum de lichide, putem folosi ceaiuri sau medicamente (Galactogil,  Galafor).

Nu exista alimente absolut interzise mamei, reactia nou-nascutilor la modificare de gust a laptelui fiind foarte variata. Alimentele la care unii sugari dau semne de refuz relativ sunt: ceapa, usturoi, varza, conopida, broccoli, portocale, rosii. De asemenea cafeaua, ciocolata, ceaiul negru, s-a dovedit ca produc iritabilitate. Tutunul si alcoolul se interzic.

Copilul alaptat la san poate avea scaun dupa fiecare masa, scaun care este galben auriu, ca “omleta cu jumari”, sau scaun la 2-3 zile.Doar daca sugarul devine foarte agitat si are foarte multe gaze trebuie sa intervenim ajutandu-l sa iasa afara.Atentie la abuzul de supozitoare ! Nu conteaza ca punem jumatate sau doarstimulam cu termometrul, acest efect mecanic nu e recomandat sa fie folosit prea des. Luati legatura cu medicul! Se evita suplimentarea lichidiana (ceaiuri, siropuri).

In situatia cand laptele matern nu se mai produce in cantitatea necesara sugarului se va trece la suplimentare cu lapte praf.

Se recomanda administrarea de vit. D copiilor de la circa 14 zile pana la 18-24 luni zilnic cate 400-800 ui, iar apoi, in functie de valuarea vit, D, in toata perioada cresterii.

Colicile sugarului sunt datorate aerului inghitit in timpul suptului sau produs la digestia laptelui, asa ca, uneori este nevoie de adimistrarea unor preparate: Lefax, Espumisan, Infacol, Colief, Gripe baby water, Colidep, etc. Copiii nascuti prin cezariana este bines a primeasca de la nastere probiotice: Protectis, Eubiotic, Linex, Baby jarro dophyllus.

Este bine de stiut ca sugarul stranuta, sughite,regurgiteaza si chiar varsa des, de aceea nu trebuie sa ne ingrijoram. Va fi imbaiat zilnic, indiferent daca este racit sau a primit vreun vaccin. Baia trebuie facuta in alta camera, pentru a nu lasa aburii in camera de dormit. Pentru sanatatea sugarului, camera va fi aerisita de mai multe ori pe zi si il vom scoate si pe copil pe afara, si vara si iarna, evitand zonele agglomerate.

OMS recomanda tuturor sugarilor o ecogrefie de sold, de preferat intre 4-8 saptamani de viata. Atentie: sugarul nu se infasa!

Camera copilului ar trebui sa nu depaseasca 23 grade, la baie maxim 25 grade, in timp ce apa de imbaiat sa fie la temperature corpului, in jur de 37 grade.