telefon: 0248.280.615
email: office@roxanaciungu.ro
facebook

Dr. Ciungu
Roxana Georgeta

Dr. Ciungu Roxana Georgeta

Odată cu răcirea vremii asistăm şi la creşterea afecţiunilor respiratorii: rinofaringite, amigdalite, otite, pneumonii.

SIMPTOMELE RĂCELII LA COPII

Când copilul răcește prezintă o serie de simptome, de obicei boala debutând cu câteva strănuturi şi un năsuc care curge. De asemenea, poate avea usturimi în gât, dificultăți la înghițire, tuse seacă sau productivă. La fel ca şi în cazul unui adult, copilului poate să îi scadă pofta de mâncare şi să fie mai iritabil decât de obicei. Cel mai îngrijorător aspect este însă creşterea temperaturii, care este un simptom normal atunci când nu este mai mare de 380C.

CUM ÎNGRIJIM COPILUL RĂCIT

În general, nu există medicamente care să facă răceala să dispară de la o zi la alta. Există totuși câteva remedii prin care putem alina suferinţa copilului:

Circa 80% din răceli sunt datorate virusurilor, care nu sunt sensibile la antibiotice, deci împotriva cărora nu putem acţiona. De aceea nu putem decât să așteptăm să treacă de la sine, cu ajutorul sistemului imunitar al copilului şi eventual să ameliorăm simptomatologia. Restul de 20% sunt datorate unor bacterii, acestea fiind sensibile la diverse antibiotice.

În situația în care copilul nostru s-a îmbolnăvit deja, este de datoria fiecărui părinte să aibă grijă şi de ceilalţi copii, prevenind răspândirea bolii.

Copiii afectaţi de virus sunt foarte contagioşi pentru partenerii lor de joacă, mai ales în primele zile de boală, atunci când sunt prezente strănutul, tusea şi rinoreea. De aceea recomandarea noastră este ca în ziua în care observăm astfel de simptome, să izolăm copilul (nu îl mai ducem in colectivitate: grădiniţe, locuri de joacă). Viruşii se transmit prin respiraţie, salivă sau secreţii nazale. Astfel că trebuie aerisită camera de multe ori pe zi, nasul va fi şters foarte des, iar şerveţelele aruncate de fiecare dată (nu vom folosi batistele din bumbac). Copiii trebuie feriți de fum de tutun sau alte mirosuri puternice care sensibilizează aparatul respirator.

Am stabilit faptul că nu putem vindeca de azi pe mâine o răceală sau o gripă, dar uneori le putem preveni. Dar când răceala totuşi apare, nu avem ce face decât să aşteptăm să treacă. Deşi este foarte greu să îţi priveşti puiul bolnăvior, să încercăm să nu dramatizăm prea mult. Până să găsim toate remediile perfecte, vom observa că, foarte vesel şi inocent, copilul deja se joacă sănătos şi umple casa de bucurie.